Max Love & Viktor Yee – Don Quijote

Den 23:e Februari släpper Näsåkers-rapparna Max Love och Viktor Yee en musikvideo och singel emot den ökade vindkraftsexploateringen. Låten är i första hand en demonstrationslåt mot de vindkraftsindustrier som planeras uppföras i och runt Näsåkers-området, men också ett ställningstagande emot den utbredda ökningen av vindkraft i allmänhet.

Skövlingen av skog, vindkraftens inverkan på de lokala ekosystemen och hur detta påverkar boende och deras livsmiljö är bara några av de hjärtefrågor som lyfts i låten, som fått titeln Don Quijote.

”Don Quijote är huvudkaraktären i romanen med samma namn. I ett kapitel slåss han mot väderkvarnar som han tror är jättar. Vi kan se dom utländska företagen som ligger bakom skövlingen av vårt unika naturarv och uppförandet av dessa moderna ’jumboväderkvarnar’ som dom riktiga jättarna. Att dra parallellen mellan oss och Don Quijote + Sancho Panza känns då inte helt långsökt, med skillnaden att de jättar vi fightas emot faktiskt finns på riktigt!” – säger Max Love, som även har producerat musiken och klippt videon, i ett uttalande.

Soundmässigt skiljer sig låten ifrån den rapmusik som idag typiskt spelas på radio. Den landar snarare nånstans mellan millennieskiftets Dr Dre och Max Martins modernare produktioner, kryddat med en stor dos norrländsk bitterhet, något som i slutändan inte låter som någonting annat där ute.

”Vår förhoppning är såklart att vi ska lyckas vara förändringen som får våra lokala politiker att sätta ner foten här, absolut, men vi hoppas även att låten kan ge andra människor i utsatta samhällen på landsbygden styrkan att orka stå på sig mot storföretag och politiker. Jag vill verkligen tro att den lilla människan kan göra skillnad bara vi sammarbetar.” – avslutar Max Love.